Menangis tak bermakna tak redha

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Menangis tak bermakna tak redha.
Menangis juga tanda bersyukur.
.
.
Buat apa Allah beri air mata tapi taknak guna.
.
Menangis pun boleh jadi sebab kita dapat masuk syurga.
.
Menangis kerana takutkan Allah, air mata taubat dan banyak lagilah.
.
.
Menangis tu cara kita tunjukkan luahan rasa. Sedih ke, gembira ke, rindu ke. Ada macam-macam jenis tangisan.
.
Redha tu maksudnya kita terima segala ketentuan Allah tanpa soal itu ini. Tak tanya Kenapa begitu kenapa begini.
.
Redha tu jugak bila kita takda rasa down dengan hidup. Kita rasa relax je mampu senyum lagi. Rasa tenang je. Tak melatah bukan-bukan lagikan nak fikir bukan-bukan. Tak tenang tu kunci tak redha.
.
Bila kita redha, Allah akan gantikan dengan lebih baik.
.
Macam saya, anak first meninggal. Lepas 6 bulan Allah gantikan yang kedua. Alhamdullillah.
.
Bila kita redha dengan sakit kita, kita tempuh je apa Allah bagi… In shaa Allah sakit tak lama dan sekejap je sembuh… Sebab redha tu tanda bersyukur.
.
Bila kita bersyukur, Allah tambah dan gantikanlah nikmat kita yang hilang tu lebih baik dari sebelumnya.
.
Faham ke tu?
.
.
Panjang lagi kalau nak cerita bab redha ni… Baca buku FTRlah senang. Terjawab segala persoalan. 🥰
.
Nora Yusof.

Kongsikan manfaat artikel ini di :

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Perlukan Bantuan ?