Syukur dulu dengan rezeki yang ada

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Syukur dulu dengan rezeki yang ada. Jangan mengeluh dengan rezeki yang masih belum ada.
.
Rezeki datang dia tak datang bergolek tanpa buat apa-apa. Tunggu dan buat benda sama je.
.
Salah satunya…
Nak upgrade rezeki. Kena upgrade ilmu.
.
Kadang datang sebab kita usaha.
Rajin upgrade ilmu. Tak berhenti belajar.
.
Jadi kalau rasa stuck, sama je takda perubahan. Itu signal tanda kena tambah ilmu atau tambah amal. Kita takkan boleh buat sejuta kalau ada ilmu buat rm500 je.
.
Kita takkan boleh buat rm100k kalau kita ada ilmu buat 10k je. So kena upgrade ilmu.
.
Orang-orang yang berjaya tu dia bukan tiba-tiba terus jadi kaya.
.
Dia mungkin belajar dengan google. Dengan youtube, dengan kawan-kawan dia, dengan seminar atau dengan buku. Atau melalui jatuh bangun pengalaman. Macam-macam sumber ilmu yang ada. Tinggal kita je pilih nak ke tak nak.
.
Kalau malas pergi kelas, malas jumpa jumpa orang. Malas nak buang duit p seminar ke apa kos tinggi sangat dapatkan buku dulu pun dah membantu sangat.
.
Lagi kalau jenis takda masa nak ke sana sini. Nak jumpa orang. Nak jaga anak lagi. Mudah je. Order sampai depan pintu umah dah sama macam belajar dekat dewan seminar dah ilmunya. Buku mana?
.
Buku FTR untuk yang ada masalah rezeki. Kalau belum baca memang disarankan baca. Jangan tangguh masalah lama-lama.
.
Kalau nak yang advanced, nak feeling baca dalam bilik sorang-sorang baca buku. Kalau nak yang free boleh scroll wall NY ni dari tahun 2012. Banyak dah sharing percuma juga.
.
Kalau malu takut orang tahu boleh baca sini senyap-senyap.
.
.
P/S: Nak ubah hidup mesti berani melabur untuk ilmu kerana Allah. Tak mahal pun. Berbaloi dengan apa yang dibayar.
.
Nora Yusof.

Kongsikan manfaat artikel ini di :

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Perlukan Bantuan ?