5 Fasa Dalam Bisness

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Bisness ni ada 5 fasa.
.
Ramai yang masih di fasa 1.
.
Masa fasa 1 ni dia susah nak ditegur. Susah nak dengar cakap. Buat semua benda sendiri. Dialah yang ambik order. Packing barang, hantar barang. Marketing teknikal dll. Chief everything officer orang kata.
.
Fasa ni dia nak jual semua benda. Kalau boleh semua benda yang buat duit dia akan jual. Waktu ni dia tak fikir pasal rekod ke dokumen ke lhdn ke. Enterprise pun belum tentu ada.
.
Fasa ni juga fasa yang dia paling susah nak upgrade ilmu pasal dia susah nak percaya kat orang. Kalau ada pun dia sangatlah berkira-kira. Sebab duit dia ada cukup-cukup makan. Dia tak percaya pada pelaburan ilmu. Segelintir je tak.
.
Fasa ni fasa dia tak jaga keberkatan. Yang penting dia dapat jual, jual, jual dan jual. Dia ikut orang. Orang jual tu. Dia nak jual tu. Orang jual ni dia nak jual ni jugak. Keluar masuk duit. Bocor sana sini sumpah dia tak tahu mana pergi. Kalau dia bekerja. Waktu ni tengah kerja pun dia reply mesej kastemer. Waktu rehat laju p anta barang niaga.
.
.
Fasa seterusnya nak sampai fasa 5 tu dia ambik masa atleast 10 tahun. Kalau di fasa 1 je pun dia dah 3 4 tahun. Ermmm…
.
Itulah masalahnya. Bila orang tegur dia takkan dengar punya. Sebab dia rasa dia buat benda betul. Benda yang betul dia buat, dia tak sedar.
.
.
Dalam dunia ni…nak berjaya apa sekalipun kunci dia dekat FOKUS dan SABAR. Lalu proses.
.
Tak nafikan… ada orang buat 2-3 benda berjaya. Multitask orang panggil. Ada yang kerja sambil belajar. Dua benda dalam 1 masa boleh juga berjaya. Tapi percayalah. Dalam 100 orang mungkin sorang je yang boleh berjaya sambil belajar dan bekerja. Sebab ia benda yang sukar nak dibuat.
.
Sama juga nak jadi founder yang

terbaik

. Bukan satu benda yang semua orang boleh jadi sehingga berjaya. Sebab ia adalah sesuatu yang sangat sukar. Ramai yang jadi founder but not found.

.
Waima apa pun kita buat. Keberkatan penting. Utamakan keberkatan. Keberkatan ni buat sikit pun boleh jadi banyak. Kalau takda keberkatan buat banyak pun akan rasa tak cukup dan tak tahu mana pegi.
.
.
Next step 2 3 4 5 mungkin kalian tak sanggup nak hadap. Sebab struggle setiap level makin naik makin besar dan tekanan tinggi.
.
NY fasa mana? Jawapan dia Fasa 3. 😅 to achieve that 4 and 5 maybe in these two years. InshaaAllah. Pray for FTR.
.
Ini adalah kajian perniagaan di seluruh dunia. Orang yang duk di level 1 dia takkan percaya apa kata mentor. Sebab dia rasa dia pandai. Padahal kelaut mana bisness dia halatuju pun takda. Jangan kata kita pandai. Sebab mereka yang dah kaji. Kita masih lagi jauh ketinggalan.
.
.
Nora Yusof.

Kongsikan manfaat artikel ini di :

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Perlukan Bantuan ?