Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
KENAPA TAKDA SALES?
.
1. Ada ilmu tapi tak amal
.
2. Takda ilmu tapi tak belajar
.
Dua ni akan buat kita stuck dalam bisness.
.
Bisness ni adalah proses.
.
Kena ada dua kunci ni.
.
Untuk no satu..
Kena ada sikap rajin untuk konsisten buat apa yang kita dah tahu. Dah belajar ilmu juta-juta tapi nak buat tu tak konsisten dan malas. Abdul rahman bin Auf ambik masa 10 tahun untuk jadi jutawan madinah.
.
Kita? Nak ambik masa sebulan terus nak jadi jutawan? Ermm. Inilah kita panggil proses. Perlukan konsistensi dan kesabaran yang tinggi bila cebur diri dalam dunia bisness. Brand-Brand besar di dunia pun kita kena belajar juga daripada mereka. Untuk sampai tahap banyak parcel dan banyak duit adalah kena rajin buat marketing setiap hari non stop. Marketing ni apa? Ada 4 perkara marketing yang perlu kita fokus.
1. Buat orang nampak setiap masa
2. Sasar kepada orang yang tepat
3. Perbanyakkan orang yang kita sasarkan tu. (Ramaikan. 1000 orang, 100000 orang atau sejuta orang)
4. Planning, strategi dan teknik marketing yang betul.
Barulah bisness tu hidup dan berkembang. Tiada kaitan dengan produk sangat. Burger sedap ke tak. Burger tepi jalan lagi sedap dari burger MCD. Tapi kenapa jualan tak juta-juta macam mcd? Fokus pada nak selesaikan masalah orang atau tunaikan impian orang dengan produk atau servis kita.
Nombor dua…
Dahlah takda ilmu. Lepas tu tak cari ilmu dan belajar. Allahu… yang ini teruk. Ia akan stuck lama dan sangkut. Mengharapkan keajaiban setiap hari… susah lah macam ni. Ilmu ni menaikkan darjat dan menambahkan rezeki.
.
Makin kita belajar. Makin kita banyak tahu. Bila banyak tahu. Stuck kita akan dirungkai satu persatu. Ilmulah kunci pembuka pintu rezeki kita untuk masuk… memang kena melabur untuk tambah rezeki kita. Kenapa stuck? Sebab tak tahu lagi dah nak buat apa. Buntu? Tak tahu tu apa? Maksud nya takda ilmu. Ilmu ni maksudnya mendapat tahu atau pengetahuan. Tahu tentang sesuatu. Kalau kita belajar apa punca sales kita stuck. Sales kita akan bertambah tak? Bertambah…
.
Sebab tu ilmu ni nama sebenarnya menambahkan rezeki. Stuck sales dekat level 10k. Tak tahu macam mana nak pergi 100k. Dah lama sangkut kat situ bulan-bulan. Struggle nak bayar itu ini. Pening nak tambah sales macam mana lagi. Jawapanya memang kena belajar macam mana nak buat 100k seterusnya.
.
Orang bisness… benda paling beharga dalam hidup adalah masa selain ada duit. Duit kalau ada ilmu, masih boleh cari dan ganti kalau hilang. Tapi kalau masa hilang? Tak boleh ganti. Umur makin meningkat. Tenaga makin kurang. Kesihatan makin terjejas… nak belajar nak buat sales pun makin tak larat.. jadi stop buang masa muda kita untuk bagi alasan “nantilah” belajar sebab sebenarnya sayang duit nak bayar masuk kelas atau beli buku.
.
Rugi sangat-sangat.
.
Dah penat cuba macam-macam cara tapi hasil masih belumm seperti yang dimahukan?
.
Kalau ini masalah anda… memang itu petanda kita kena tambah ilmu sekarang. Bukan tunggu lagi dah.
.
Atau dah buat macam-macam. Dah masuk kelas macam-macam tapi tak jadi jugak? Maksudnya ada bahagian yang tak setel lagi tu. Kena cek punca apa yang buat sangkut?
.
Solusinya boleh baca sini: https://bit.ly/FormulaFTRExclusive
.
Jangan malu nak upgrade ilmu. Jangan tangguh lagi. Jangan lambat-lambat. Cari punca kenapa sangkut sekarang jugak.
.
Ubah hidup jadi lebih baik. Stop struggle ditempat yang sama terlalu lama. Pening nak bayar komitmen. Pening nak setel hutang. Pening nak naikkan sales. Akan buat kita jatuh sakit kalau banyak sangat pening dan stress.
.
.
“Barangsiapa yang menempuh satu jalan untuk menuntut ilmu maka Allah SWT akan memudahkan baginya jalan untuk ke Syurga.”
(RIWAYAT MUSLIM 4867)
.
Nora Yusof
Jemput tengok feedback pembaca FTR yang kami dah bantu.

Kongsikan manfaat artikel ini di :

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Perlukan Bantuan ?