Bagaimanakah Kita Ingin Menjadi Manusia Yang Bersyukur?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Bagaimana kita nak menjadi seorang insan yang sentiasa bersyukur dengan nikmat Allah? Adakah sekadar lafaz Alhamdullillah je ke?

Tidak wahai sayang-sayang sekalian. Tidak. Salah sama sekali. Alhamdullillah itu sekadar sikit sangat ucapan terima kasih kita kepada ALLAH. Sangat sedikit.

Anda pernah dialog macam ni tak?

“Bersyukurlah, sekurang-kurangnya orang balas jugak mesej dia daripada tak balas langsung?” Kata-kata dalam keadaan menyakitkan hati pembaca mesejnya.

“Ni pun nasib baik orang nak bawak, tak bersyukur lagi ke?” Juga dalam nada yang sama, menyakitkan hati orang yang mendengarnya.

Kita sendiri tak faham makna bersyukur tapi kita suruh orang bersyukur?

Saya yang jiwa orang muda ni, kalau ikutkan bengkaknya hati, rasa nak penyepak je. Tapi nasiblah kesabaran ni tinggi. Alhamdullillah.

Memperingati bersyukur kepada orang lain sangat-sangat bagus. Tapi anda, makna syukur pun anda tak faham, makna beriman pun anda tak faham.

Apa makna syukur?

Orang yang bersyukur ialah orang beriman yang mengamankan hati orang.

Allah kata, jadilah hambaku yang beriman, maksudnya, jadilah hambaku yang baik dan soleh. Bersyukur ini sangat luas skopnya. Sangat-sangat luas.

Kita tak akan pernah cukup untuk bersyukur kepada ALLAH. Terlampau banyak nikmat yang kita dustakan. Fahamilah dulu syukur itu maknanya apa. Bukan sekadar lafaz “Alhamdullillah” tapi merangkumi setiap zarah kehidupan kita.

Setiap zarah-maksudnya sekecil-kecil benda perlu disyukuri. Solat 5 waktu, itu tanda bersyukur. Menjadi hamba yang baik, itu tanda bersyukur. Tidak menyakiti orang, ini hamba yang bersyukur, menjaga diri, berbuat kebajikan menolong orang, bersedekah, berkongsi ilmu, bekerja keras, usaha, tidak merungut-rungut, rajin baca Al-Quran, sentiasa berzikir dan sentiasa berselawat. Itu tanda hamba yang bersyukur

Maksudnya, ikut segala perintah dan larangan ALLAH. Memang banyak-banyak nak senaraikan lebih 10 mukasurat pun tak habis lagi nak cerita pasal syukur ni.

Tanda sangat-sangat bersyukur pulak

Buat perkara-perkara di atas dengan luar biasa sekali.

  1. Tambah solat sunat+solat 5 waktu- hamba yang sangat bersyukur.
  2. Menjadi manusia yang manfaat bukan sekadar baik- Ini hamba yang sangat bersyukur.
  3. Menjaga kesihatan diri- Bersyukur dengan kurniaan ALLAH yang menjadikan kita sebaik-baik kejadian.
  4. Menjaga segala-gala kebersihan-Itu tanda hamba yang sangat bersyukur.
  5. Ada duit satu sen je, tapi senyum-Itu tanda hamba bersyukur.
  6. Musibah melanda diri, Sentiasa bersabar-Itu tanda hamba bersyukur.

Dan banyak lagi segala aspek kehidupan kita.

SEBAB ITU DIKATAKAN BERSYUKUR ITU ADALAH PINTU SEGALA REZEKI.

Makanya, marilah kita mulai hari ini,  saat ini, berniat, aku melakukan kebaikan ini, kebaikan itu adalah sebagai tanda aku bersyukur kepada ALLAH. Tetapkan dalam hati kita macam ni. In Shaa ALLAH. Rasa bersyukurnya seorang Hamba adalah luar biasa nikmatnya. Telitikanlah.

Betul-Betul? Jadi sekarang kita rasa kita dah cukup untuk bersyukur? Mampu? Tidak. Tak pernah cukup. Saya sendiri pun belum mampu menjadi seperti ini. Cuba berusaha ke arah ini In Shaa ALLAH. Kita cuba sama-sama okay.

Astarfirullah. Anda ada perasaan lapangnya HATI bila baca post ni? Ada ada? Jika ada. Alhamdullillah. semoga ALLAH memberikan kebaikan yang banyak kepada semua, aamiin. Saya suka ingatkan diri saya dan orang yang suka diingatkan.

Nora Yusof

Kongsikan manfaat artikel ini di :

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Perlukan Bantuan ?