Kita Sering Membandingkan Diri Kita Dengan Orang Lain Sehingga Kita Lupa Untuk Bersyukur

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Kita ni selalu tengok apa yang orang lain ada. Sehingga kita lupa apa yang kita ada. Sebab tu jadi susah nak bersyukur. Tengok apa kita ada dan syukurilah sebagai tanda kita berterima kasih pada Allah SWT.

Apa kita ada tu lah dia apa yang orang lain takda. Hati yang bersyukur. Jangan lihat pada salesnya laju, rezekinya banyak. Hidupnya bahagia. Tapi lihatlah bertapa tekunnya mereka berusaha dan bertindak. Kita dah buat macam-macam tapi susahnya lah. Kenapa ya? Kena faham basic. Kena belajar kena buat dan kena sabar.

Sampai masa kita akan tiba. Walaupun 3 tahun, 5 tahun walaupun 10 tahun. Saya sendiri 8 tahun baru dapat 7 angka. Dan ada ofis sendiri dan sebagainya. Ia tentang masa dan kesabaran dan istiqamah yang tak kenal erti putus asa. Buat sampai jadi.

Jangan sedih. Jangan iri, jangan dengki. Kita tak tahu amalan apa yang mereka kerjakan sehingga mendapat perhatian Tuhan sebegitu rupa. Kita? Kejap on kejap off. Sebab tu lah. Nak mudah sentiasa. Tak ada kejayaan yang mudah. Nak buat baik nak masuk syurga nampak senang tapi sebenarnya susah tu.

Nora Yusof.
#MenulisKESyurga

Kongsikan manfaat artikel ini di :

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Perlukan Bantuan ?