Soal Jawab sedekah

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Soal Jawab sedekah ini penting ya.
.
NY ulas dan posting bab kenapa kena belajar sedekah amount yang besar? Bukan sikit janji ikhlas…
.
Maka ada soal jawab begini yang memang membelenggu hidup ramai orang. NY dulu pun macam ni jugak pemahaman sebelum faham tentang ILMU sedekah ni. Niat NY nak educate supaya lebih ramai rakan-rakan untuk tidak takut bersedekah. Untuk lebih yakin bersedekah. Ada yang baca FTR berubah selepas faham ILMU sedekah ni. Luar biasa… tak percaya terpulang…😅
Soal Jawab:
——————-
Follower NY: Untuk peringkat awal, tak perlu sedekah terlalu banyak, sehari seringgit pun dah okey. Ikot pada kemampuan masing2.
Bila dah biasa, sehari tak sedekah pun rasa mcm hidup tak sempurna.
Jawapan NY:
kata imam ghazali penyakit hati kita kena lalui dulu sebelum sampai kepada ikhlas. Jadi buat sahaja amal sikit atau banyak bergantung pada kefahaman ilmu juga iman dalam hati kita. Bagi yang yakin. Terus sedekah amount besar dan yakin dengan janji Allah tidak akan miskin. Bagi yang rasa nak didik diri sedekah sikit-sikit sesekali trylah amount amount besar. Jika kita tak pernah try kita tak tahu beza nikmat sedekah yang sedikit dengan yang besar. Nak lagi bagus. Istiqomah walaupun sikit. Konsisten itu disukai Allah. Bukan sikit janji ikhlas. Tapi sikit janji konsisten. Itu yang Allah suka. Sikit-sikit lama jadi banyak. Kuncinya pada pemahaman ILMU.
Follower NY:
Nora Yusof iya…tpi utk terus bagi amount yg besar, bukan semua orang ada keyakinan tu. Sebab banyak orang yang saya jumpa last2 frust sebab diorg rasa Allah tak bagi balik apa yg diorg harapkan.
Kebanyakan aim bagi satu dapat sepuluh tu dalam bentuk duit semata-mata. Kalau untuk diri saya, bagi amount yang kita mampu tapi berterusan kemudian dah boleh istiqamah tambah lagi…dan lagi…dan lagi.😁
Jawapan NY:
sebab itu nak ada YAKIN kena ada ILMU yakin. 😌. Mereka yang puan maksudkan tu… “bukan semua orang ada keyakinan tu” bermaksud bukan semua orang ada ilmu atau faham ilmu tu. Sedekah bukan mengharapkan balasan. Bila bersedekah mengharapkan balasan maka akan jadilah kekecewaan. Sebab buat kerana mengharapkan sesuatu. Tauhid tertinggi adalah apabila kita buat kerana Allah semata-mata tanpa harap apa-apa balasan.
.
Jadi.. yang bukan semua orang tu kena banyak belajar lagilah… kena gali lagi ilmu berkenaan sedekah ni barulah datang yakin. Orang jahil memang hidupnya sentiasa tidak yakin. Hanya ILMU ubatnya.
So bagi alasan bukan semua orang tak yakin itu bukan solusinya. Sebenarnya mereka takda ilmu dan tak faham ilmu. Jadi kena banyak belajar dan terus belajar. Kita kena educate lagi.. begitulah 😌
.
Nak ILMU yakin sedekah boleh baca FTR ya🤗 gerenti lepas ni ampa berlumba-lumba nak kejar nikmat sedekah. InshaaAllah
Hehehehe.
.
Nora Yusof

Kongsikan manfaat artikel ini di :

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Perlukan Bantuan ?