Kenapa ramai yang bercerai?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Kenapa ramai yang bercerai?
.
Kerana tidak mudah mempraktikkan 3 benda ni dalam rumahtangga.
.
1. SABAR kerana Allah
2. REDHA kerana Allah
3. IKHLAS kerana Allah
.
Cakap memang mudah. Tapi nak melaksanakan ia sangat-sangat sukar apalagi tanpa ilmu.
.
Ada yang bertahan sebab anak…
.
Ada yang bertahan sebab takda pilihan…
.
Ada yang bertahan sebab malu…
.
Ada yang bertahan sebab maruah…
.
Ada yang bertahan sebab keluarga…
.
Payah berniaga, payah lagi hubungan suami isteri. Lelaki cara fikir dan tindakan (action) dia totally berbeza dengan cara fikir dan action perempuan.
.
Dalam memahami cara fikir dan komunikasi hubungan pasangan ni adalah bergantung pada sikap tolak ansur dan sabar.
.
Dalam rumahtangga,
Cantik sahaja tak cukup.
Kaya sahaja tak cukup.
Pandai sahaja tak cukup.
Ada ilmu sahaja tak cukup.
Takda anak lagi tak cukup.
Ada anak pun tak cukup.
.
Belum lagi masuk campur keluarga kiri dan kanan.
.
Padang ujian sebenar adalah rumah tangga. Kerana ia fasa terakhir manusia sebelum menghadapi kematian. 🙂 ujian sepanjang hayat.
.
Walau ustaz yang banyak ilmu agama pun, belum tentu dia boleh menang sampai habis perjuangan dalam rumah tangga.
.
Ujian dari luar dan dalam rumah bertubi-tubi.
.
Sebab perjuangan ni adalah perjuangan harian. Perjuangan yang panjang dan perjuangan yang penat mental fizikal. Naik turun.
.
Sampaikan ada yang meluahkan
“saya tak tahu dah hidup untuk tujuan apa”
.
Dashyat betul lost dia. Nauzubillahiminzalik.
.
Jangan sampai lost macam ni ya sahabat.
.
Kembali kepada Allah.
.
Cari ilmu agama
Cari circle positif
Cari matlamat ke syurga Allah.
.
.
Tujuan hidup ni adalah untuk kita kesyurga Allah dengan lulus semua ujian-ujiannya…
.
Kunci dia dekat 3 perkara NY sebut diatas.
.
Peganglah pada 3 tu dengan tauhid dan iman yang kuat.
.
Semoga NY dan kita semua berjaya sampai ke garis penamat dengan berjaya. InshaaAllah.
.
Nora Yusof.

Kongsikan manfaat artikel ini di :

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Perlukan Bantuan ?